Hayatlarını bir arada geçirmek isteyen aşık çiftler, verdikleri evlilik kararı ile yeni başlangıçlara adım atmış olurlar. Evliliğe giden yolun başında ise söz ve nişan töreni gelir. Geçmişten günümüze gelen bir gelenek yörelere göre farklılık gösterse de amaç iki ailenin birbirini daha yakından tanıması ve evlilik yolunda verilen sözün simgesi olarak yüzüklerin takılmasıdır. Bazen büyük bir kutla ve organizsyon ile gerçekleşen nişan törenleri bazen de yakın aile bireyleri arasında, kız tarafının evinde düzenlenir. Geleneklere göre çoğunluk gelin adayının ailesi tarafından düzenlenen ve organize edilen nişan törenin de takılan nişan yüzükleri kadar gelin ve damada takılan nişan takıları, gelin ve damat bohçası olmazsa olmazlar arasındadır.
Nişan töreni ister evde ya da bir salonda gerçekleşsin, nişan töreninin ruhunu yansıtacak nişan masası ve dekorasyon da büyük önem taşır. Ayrıca nişan merasimi yani yüzüklerin takılması da bir ritüel içerisinde gerçekleştirilir.
Nişan töreni ister evde ya da bir salonda gerçekleşsin, nişan töreninin ruhunu yansıtacak nişan masası ve dekorasyon da büyük önem taşır. Ayrıca nişan merasimi yani yüzüklerin takılması da bir ritüel içerisinde gerçekleştirilir.
Kız ya da erkek tarafından bir aile büyüğü tarafından takılan nişan yüzükleri kırmızı kurdele ile birbirine bağlı bir şekilde genç bir kız tarafından bir nişan tepsisi içinde sunulur. Aile büyüğü, nişan konuşması yaparak çiftlere yüzüklerini takar ve kurdeleyi keser. Hadi gel bu anlamalı güne nasıl hazırlanılır, nişan alışverişin de neler almak gerekir birlikte bakalım.
Evlilik teklifinden sonra en heyecanlı süreçlerden biri de söz ve nişan törenidir. Söz ve nişan bir arada organize edilebileceği gibi önce söz daha sonraki tarihte ise nişan töreni yapılabilir. Söz nişan bir arada kız tarafının evinde gerçekleşirken ayrıca yapılan nişan törenleri daha büyük bir organizasyona dönüşebilir. Nişan törenine hazırlık sürecinde unutulmaması gereken detaylar vardır. Nişanların olmazsa olmazı nişan bohçası bunların başında gelir. Kız tarafının damada ve erkek tarafının gelin adayına özenle hazırladığı bohçalar nişan adetlerinin başında gelmektedir. Diğer en önemli hazırlıklar ise nişan yüzüklerinin alınması, nişan elbisesi ve takım elbise seçimi, nişanın teması ve dekorasyonu, nişan pastası, nişan tepsisi, nişan çiçeği ve çikolatası, ikramlıklar ve belki de davetliler için anı olacak nişan hediyeleri seçimi diyebiliriz. Nişan törenlerinde gelin ve damadın sevdiklerinin hatıra fotoğrafı çektirmeleri için nişan masası yada nişan panosu da unutulmamalıdır.
Söz merasiminden sonra nişan hazırlıkları tüm hızı ile başlar. Nişan tarihi belirlenir ve nişanın evde ya da farklı bir mekan yapılıp yapılmayacağına iki aile tarafından karar verilir. Sıra geldi nişan alışverişine... Nişanın nerede yapılacağına ve temasına karar verildikten sonra nişan kıyafetleri yani nişan elbisesi ve takım elbise arayışı ilk olarak başlar. Bu sırada nişan adetlerinden olan nişan bohçaları için kız tarafı ve erkek tarafı bohçaların içine konulacakların alış verişini yaparlar. Genelde erkek tarafı gelin adayına saten gecelik ve iç çamaşır takımı, bir kombin kıyafet, parfüm, makyaj malzemeleri , çanta gibi şeyler alırken , kız tarafı da damat adayına pijama set, röpteşambır, terlik, traş seti, parfüm ve nişanda giyilecek takım elbiseyi alır. Nişanda ne takılır konusu da kafalarda soru işaret bırakabilir. Gelin adayında takılacak takı genelde kolye set olurken ve damat için saat alışverişi de yapılır. Ayrıca nişan pastası, nişan tepsisi, çiçek çikolata unutulmamalıdır.
Aşık çiftin evliliğe giden yoldaki mutluğunu aileleri ve sevdikleri ile paylaştıkları o mutlu günde nişan pastası olmazsa olmazlar arasındadır. İster evde ya da farklı bir ortamda olsun nişan pasatası kesilir ve davetlilere ikram edilir. Nişan pastasının boyutu davetli sayısına göre ayarlanırken şekli ve hatta dekoru nişan töreni için düşünülmüş temaya göre uyarlanabilir. Nişan pastası seçerken; muzlu, çikolatalı, meyveli, frambuazlı başta olmak üzere birçok çeşit arasından karar vermeniz gerekir. Frambuazlı pastalar her ne kadar lezzetli olsa da genel damak zevkine hitap etmeyebilir. Bu nedenle meyveli ya da çikolatalı pasta seçerek daha doğru bir seçim yapabilirsiniz.
Hayatının unutulmaz günlerinden biri olacak nişan töreninde herkesin hayranlığını kazanacak nişan masası için ilk olarak tema ve renk belirlemen lazım. İster vintage konsepti, ister bohem ya da ışıltısı ile göz kamaştıracak bir nişan masası. Evde yapılacak nişan törenleri için salonunun en uygun yerini nişan masası için ayırabilirsin. Farklı bir ortamda yapılacak nişanlar için ise davetlilerin rahatlıkla görebileceği bir yer seçilmelidir. Nişan masanın dekorunu ve ikramlıklarını kendin hazırlayabileceğin gibi organizasyon firmasından destek alabilirsin. Organizasyon şirketleri istediğin temaya göre tüm detaylarıyla nişan masasını sizin için hazırlayacaklardır. Kendiniz dekore etmek istiyorsanız evinizdeki bir masayı kullanabilir ya da nişan masası kiralayabilirsiniz. Genellikle tercih edeceğiniz renkte çiçekler ve mumlar ile dekore edilebileceği gibi daha ışıltılı bir görünüm için altın ve gümüş tonları kullanılabilir. Çift olarak isminizin yazdığı çerçeveler ve konsepte uygun olarak hazırlanmış nişan pastası ve ikramlıklar gene bir arada çok şık bir görüntü yaratacaktır. Bohem ya da daha doğal dokunuşlar seven çiftler dekorlarında makromeler, ahşap objeler ve pampas bitkisinden faydalanabilirler. Dekorda kullanacağınız mumlar, şamdanlar nişan dekorunun olmazsa olmazlarındandır..
Nişan töreninde evlilik adına verilen sözün simgesi olarak gelin ve damat nişan yüzüklerini takarlar. Nişan tepsisi içinde ve birbirine kırmızı kurdele ile bağlı olan yüzükler aile büyüklerinden biri tarafından gelin ve damadın parmaklarına takıldıktan sonra nişan makası ile yine aile büyüğü tarafından kesilir. Nişan makasları çoğunlukla nişan tepsisi ile takım olarak satılır ve tepsi ile uyum içerisindedir.
Nişan takıları erkek ve kız tarafının aileleri tarafından kıza ve erkeğe takılan takılardır. Gelin adayının yüzüğünü erkek tarafı, damadın yüzüğünü ise kız tarafı alır. Nişan törenlerinde ayrıca erkek tarafı kıza kolye ve küpeden oluşan bir takı seti alır. Ya da birkaç bilezik takılabilir. Gelinin ailesi ise damada altın zincir veya çoğunlukla saat takar. Nişan törenlerinde davetlilerin takı takması beklenmez ise de isteyen tabii ki davetli olarak takı takabilir.
Nişan yüzüklerinin kırmızı kurdele ile bağlı olarak ve nişan makasının konulduğu tepsidir. Nişan tepsisinin şekli ya da rengi yine nişanın temasına göre seçilmelidir. Bohem tarzda konseptler için ahşap tepsiyi kuru çiçekler ile süsleyebilirsiniz. Ya da aynalı gümüş ve altın tepsileri dekorasyonunuzun renklerine göre tercih edebilirsiniz. Ayrıca nişan tepsi setini genellikle erkek tarafı alır ve çikolata, çiçek ile birlikte kız tarafına getirir.
Geleneksel olarak sağ elin yüzük parmağına takılır nişan yüzükleri... Erkek tarafının sadece alyans şeklinde alacağı yüzüklere ek olarak tercihe göre gelin adayına tektaş yüzük takılabilir. Gümüş ya da altın tercih edilen alyanslar yani nişan yüzükleri set halinde de alınabilir. Aynı stile sahip iki alyansın bazen gelin adayı için taşlı tasarımları da bulunmaktadır. Nişan yüzüğü evliliğin bir simgesi olarak senelerce takılacağından kullanışlı modeller tercih edilir. Ne çok bol ne de dar olmamalıdır.
Nişan töreninde bütün gözlerin üstünde olacağı gelin ve damat mutlu güne özenle hazırlanır. Şıklıkları ile beğenilmek isterler. Giyecekleri nişan kıyafetleri özenle seçilir. Gelin ve damadın bi birleri ile uyumlu olabilecek renkler tercih edilirken bazen bu uyum damadın kullanacağı gelin adayının nişan elbisesinin renginde kravat, mendil yada yaka çiçeği ile de sağlanabilir. Damat adayı genellikle takım elbise giyerken gelin adayının nişan elbisesi konsepte göre farklılık gösterebilir. Ev ortamında gerçekleşen nişan törenlerinde uzun ama sade bir model tercih edilebileceği gibi kısa ama daha gösterişli bir tasarım, nişan töreni için uygun bir seçim olacaktır. Geleneksel olarak nişan törenlerinde en çok tercih edilen elbise rengi pembe olurken pastel tonlardaki elbiselerde sıkça kullanılmaktadır. Stilinizi ve tarzınızı yansıtacak olan nişan elbisesi kat kat tüllerden kabarık olabileceği ışıltılı dar bir model de tercih edilebilir. Son dönemlerde çok tercih edilen saten kumaştan tasarlanmış elbiselerde nişan törenlerine çok yakışmaktadır.
Hayatınızın en mutlu günlerinden biri olan nişan töreninizde mutluluğunuzu sevdikleriniz ile paylaşmak istersiniz. Kız ve erkek tarafının aileleri, yakın dostalar ve arkadaşlardan oluşan davetlilere o günü ölümsüzleştirecek hediyeler vermeye ne dersiniz? Nişan hediyelerinin yine konseptiniz ile uyumlu olması hoş olacaktır. Birçok çeşidi olan nişan hediyelerinin davetliler tarafında kullanabilecekleri bir şey olması sizi ve o günü daima hatırlamalarını sağlayacaktır. İsimlerinizin yazılığı olduğu bir anahtarlık, resminizin olduğu bir magnet, oda tütsüsü gibi hediyeler seçenekleriniz arasında olabilir.
Nişan törenlerinde gelin ve damada her iki aile tarafından takı takmak adettir. Genellikle kızın yüzüğünü erkek tarafı alırken, erkeğin yüzüğünü de kız tarafı alır. Nişan töreninde erkek tarafı kıza kolye ve küpeden oluşan set ve tercihe göre bilezik takabilir. Kızın ailesi de arzu ederlerse kızlarına kolye ve bilezik takabilirler. Davetlilerin merak ettiği bir konu ise nişanda takı takılır mı sorusudur. Davetlilerden takı takmaları beklenmez ama bu da davetlinin tercihine göre değişebilir.
Nişanda damada genellikle kızın ailesi tarafından saat takılır. Damadın kendi ailesi ise yine tercihe göre bilezik ya da kolye takabilirler.
Nişan törenlerine ev sahipliği yapan kızın ailesi ve aynı zamanda erkek tarafının ailesi ne giyeceklerini çok önemserler. Nişan töreninin konseptine göre yapılacak seçimlerde anne ya da kız kardeşler davetlilere göre biraz daha gösterişli kıyafetleri tercih edebilirler. Davetliler ise giyecekleri elbise konusunda hassas davranıp çok abartıya kaçmamalılardır. Ev sahiplerinden ve gelin adayından daha gösterişli olmak hoş karşılanmayabilir. Bu yüzden nişanın konsepti ya da verilecek dress code a göre giyinilmelidir.
Nişan tepsisini taşıyan kişinin bekar ya da mutlu bir evliliğe sahip olması tercih edilir. Yüzük takma merasimi sırasında gözler gelin ve damatta olduğu kadar tepsiyi tutan kişide de olacaktır. Bekar bir kızın nişan tepsisi tutmanın kendisine şans getireceğine inanılır.
Nişanda yüzük takma merasiminde nişan kurdelesinin kim tarafından kesilmesi gerektiği merak konusudur. Bu konuda net bir kural olmasa da nişan kurdelesini genellikle kız veya erkek tarafından yaşı büyük ve saygı duyulan bir aile büyüğü keser. Kurdeleyi kesen kişinin genellikle güzel bir evliliğinin olmasının da şans getirdiğine inanılır.
Nişan törenine davet edilecek kişi sayısı nişanın evde ya da dışarıda daha büyük bir organizasyonla mı yapılacağına göre değişiklik gösterir. Burada evin ya da nişanın yapılacağı mekanın büyüklüğü ve bu törene ayrılan bütçenin de davetli sayısını etkileyeceğini unutmamak lazım. Aile arasında yapılacak küçük bir organizasyon için genelde 20-30 kişi davet edilir. Evin genişliğine göre organizasyonu biraz büyütüp, davetli sayını 50 kişiye kadar çıkarabilirsiniz. Ev dışında yapılacak törenlerde ise davetli sayısı tercihinize göre daha fazla olabilir.