Dünyanın Dört Bir Yanından İlginç Düğün Gelenekleri

Dünyanın Dört Bir Yanından İlginç Düğün Gelenekleri

Yazın gelmesi ile birlikte düğün sezonu açıldı. Ardı ardına gelen davetler arasında farklı kültürlerde yapılan düğün törenlerine katılacaklar için, dünyanın dört bir yanından ilginç düğün gelenekleri, uzun yıllardır süre gelen düğün törenlerine göz attık. Farklı kültürlere sahip ülkelerde katılmanız gereken düğün törenleri olursa, bazı detayları bilmekte yarar var diye düşündük.

İspanya

Düğün sırasında gelinin babası damada saat veriyor. Damat ise geline “arras” adı verilen 13 tane altın para veriyor. Bu ritüel onların varlıklarını ve gelecekte kazanacaklarının paylaşılmasını temsil ediyor.

Japonya

Japon düğün geleneklerinden ilki kimono giymiş gelin ve damadın sake ya da san-san-kudo paylaşımıdır. Damat adayı ister Japon olsun, olmasın, Japon bir kadın ile evleniyorsa da, sake ya da san-san-kudo giymesi gerekmektedir. Ardından gelin ve damat üç farklı kaseden pirinç yudumlarlar.

Belçika

En önemli gelenekleri arasında mendile isim işlemek. Gelinin ailesi, kızlarının adının işlendiği mendili düğüne götürerek davetlilere gösteriyor. Düğünden sonra bu mendil kızın ailesinin evine geri getiriliyor ve gelinin kız kardeşi varsa onun adı işlenerek yine evde sergileniyor.

İtalya

Pazar günleri yapılan düğünlerin şans getireceğine inanıyorlar ve evlenen çiftin şapelin önünde düğüm atması gerekiyor. Bununla birlikte düğünlerde davetlilerin The Tarantella denilen dansı yapması oldukça yaygın.

Almanya

Düğüne gelen davetliler çiftin üstüne pirinç serperler, bu da bereketi simgeler. Gelinin saçında kalan pirinç tanesi sayısı kadar çocukları olacağına inanılır. Düğün töreni sonunda çift bir kütüğü testereyle keser, bu da karşılaştıkları zorluklara birlikte göğüs gerecekleri anlamına gelir.

Hindistan

Damat gelinin kıyafetinden sorumlu tutuluyor. Gelin, beyaz gelinlik yerine, “sari” denilen özel bir giysi giyiyor. Törene gündelik kıyafetlerle gelen gelin, daha sonra kocasının kendisine sunduğu kıyafeti giyiyor. Ayrıca düğünün olmazsa olmazı gelinin el ve ayaklarına yapılan (mehndi) desenleridir.

Yunanistan

Gelin ve damadın birbirlerine bağlı kalacağını temsilen başlarına taktıkları çiçek işlemeli taçlar en belirleyici gelenekler arasında. Kilise töreninin ardından tüm bekar arkadaş ya da akrabalarında gelin ve damada pirinç atması, başlıca geleneklerden biri.

Afrika

Afrika’nın bazı bölgelerinde damat adayı kızı ailesinden istedikten sonra kızın ailesi teklifi kabul ederse kızlarına para ve fıstık veriyor. Gelin adayı, fıstığı damatla bölüşürken, çiftin tanışmasına yardımcı olan aracıya da bir parça veriliyor. Bu, komşulara ve akrabalara düğün daveti anlamına geliyor.